Czy zupki chińskie tuczą?
Wiele osób zastanawia się czy zupki chińskie tuczą. Jaka jest prawda?
Szkodliwe tłuszcze trans
Najbardziej szkodliwym składnikiem zupki chińskiej są szkodliwe tłuszcze trans. Oczywiście sam makaron nie jest dla nas najlepszy, ale jakbyśmy jedli tylko to, bez przypraw, nie musielibyśmy martwić się o nasze zdrowie. Tak naprawdę, największym problemem są tutaj przyprawy. Oprócz proszku, do zupki dodajemy też tłuszcz, który dolewamy do makaronu zanim zalejemy go wodą. Niestety ten tłuszcz nie jest olejem rzepakowym czy słonecznikowym, których używamy na co dzień, kiedy przygotowujemy sałatkę lub coś smażymy. Okazuje się, że tłuszcz z saszetki, który jest dołączany do zupek chińskich zawiera bardzo dużo tłuszczy trans, które są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlaczego? Powstają one przez przemysłowe utwardzenie olejów, które znamy. Robi się to po to, żeby dłużej były one zdatne do spożycia i mogły leżeć w saszetkach z makaronem nawet przez wiele lat! Częste spożywanie tłuszczy trans może mieć bardzo szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Wpływają one na wzrost masy ciała i mają ogromny wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej. Co więcej, zwiększają one odporność naszych tkanek na insulinę. W związku z czym, mogą one prowadzić nie tylko do otyłości, ale też do cukrzycy, która może być dla nas bardzo niebezpieczną chorobą, z którą będziemy musieli zmagać się całe życie.
Najnowsze komentarze