Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Czym nakładać podkład? Moia gąbka do makijażu
Powstało wiele technik i sposobów nakładania podkładów. Niektóre z nich dostosowane są zaledwie do jednego rodzaju fluidów, inne zaś sprawdzają się bez względu na konsystencję
Day spa w salonach urody i salonach spa w Warszawie
Warszawa to miasto w którym znaleźć możemy dosłownie wszystko czego dusza zapragnie począwszy od sklepów skończywszy na apartamentach salonach lub też domach handlowych.
Ile zapłacimy u fryzjera
Od czasu do czasu niemal każdy z nas musi skorzystać z usług świadczonych przez fryzjera. Ładnie wymodelowana fryzura to walor doceniany nie tylko przez panie. Dobrze przycięte włosy, umyte oraz
Ile wynosi prawidłowe BMI?
BMI to wskaźnik, który pozwala na określenie prawidłowej masy ciała. Właściwy wynik przy obliczaniu tego wskaźnika powinien mieścić się między 18. 5 a 25.

Wynik powyżej 25 oznacza nadwagę.
Zaskórniki - jak się ich pozbyć? Jak oczyścić skórę z zaskórników?
Zaskórniki mogą być kompleksem wielu kobiet. To nieestetyczne zgrubienia, często z małymi, czarnymi punktami, które wystają powyżej naskórka. Jednak z
Ubrania dla chłopców - funkcjonalna moda w najlepszym stylu
Ubranka dla dzieci powinny być bardzo praktyczne i wygodne. Jeżeli szukacie ubrań dla swoich chłopców to zdecydowanie powinniście postawić na modę funkcjonalną,
Jak sprawdzić czy perfumy są oryginalne
Perfumy i kosmetyki to jedne z najchętniej podrabianych towarów. Nie ma się czemu dziwić ponieważ branża kosmetyczna rośnie jak na drożdżach. Fałszerze również chcą skorzystać na

Posted by on Kwi 16, 2021 in Inne tematy |

Pomysł na bakłażana

Pomysł na bakłażana

Smaczne warzywa nie tylko dodają uroku daniom, w których występują, są również największą skarbnicę witamin i minerałów, które sprawiają, że organizm pracuje prawidłowo, a do tego nie trzeba zbytnio martwić się o zdrowie. Sezonowe warzywa to te wyczekiwane, z których powinno się korzystać, gdy tylko się pojawią. Jednym z nich jest bakłażan. Co można z niego przyrządzić? Na obiad lub kolację z pewnością sprawdzi się bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, z pewnością ktoś poprosi o dokładkę.

Zdrowie w fioletowym kubraczku

Bakłażan, czyli oberżyna, to warzywo, które warto spożywać ze względu na składniki odżywcze, jakich dostarcza. Zawiera w sobie związki fenolowe oraz antyocyjany, wykazuje działanie przeciwrakowe. Dostarcza organizmowi potas, wapń i magnez, jak również solidną porcję błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana jest drugą obok kaszy jęczmiennej wybieraną kaszą w polskich domach, mimo to pojawia się zbyt rzadko. Warto to zmienić ze względu na ilość składników odżywczych, które są dostarczane wraz z jej spożyciem. Znaleźć w niej można między innymi dobrej jakości białka, aminokwasy, których nie wytwarza organizm: lizynę czy tryptofan, błonnik pokarmowy, witaminę B1, B2 oraz PP, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.
Z połączenia tych dwóch produktów można przygotować smaczny obiad lub kolację, a przy tym dostarczyć sobie odpowiednią dawkę zdrowia.
Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4–5 sztuk większych pieczarek
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w zależności od upodobań można mniej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół i poprzecinać wzdłuż i wszerz aż do utworzenia charakterystycznej kraty z nacięć.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, które można również zetrzeć na tarce. Gdy wszystko się poddusi i pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać wydrążony miąższ bakłażana.
W międzyczasie w średnim garnku ugotować kaszę gryczaną i odcedzić. Do gotowej kaszy dodać zawartość patelni i doprawić sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do smaku. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to niezbędny krok.
Bakłażany zapiec przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż będą miękkie. Następnie nałożyć do każdej połówki farsz i odrobinę ugnieść. Zapiekać ponownie w piekarniku przez około 15 minut.
Podawać ze świeżym szczypiorem.