Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Chcesz wyglądać pięknie? Wykorzystaj płatki owsiane
Maseczka z płatków owsianych – sposób przygotowania
Przygotowanie maseczki z płatków owsianych to kilka prostych kroków. Aby ją zrobić, przygotuj:

dwie łyżki płatków
Gabinet kosmetyczny Warszawa Ursynów - masaż bańką chińską
Masaż to wspaniała sprawa zwłaszcza dla tych z nas którzy strudzeni są codziennym życiem czy też być może ciężką pracą i stresem. Chcąc się odprężyć lub zapobiec
Peeling medyczny - złuszczanie naskórka na Mokotowie
Mokotów jest to jedna z dzielnic Warszawy położona w jej lewym brzegu. Nie jest wielka ale za to bardzo dobrze wszystkim znana i naprawdę ale to naprawdę popularna.
Franczyza - alternatywa dla umowy o pracę
Czy franczyza odzież i własny biznes mogą iść ze sobą w jednej linii? Zdecydowanie mogą i zdecydowanie również mogą tworzyć atrakcyjną alternatywę dla zwykłej umowy o pracę. Czy
Depilacja woskiem i depilacja okolic bikini - Mokotów
Naszedł okres wakacyjny. Wszyscy bardzo się z tego powodu cieszymy. I nawet jeśli nie każdy obchodzi wakacje bo na przykład pracuje i nawet jeśli nie każdy wybierze
Zdrowe i lśniące włosy? Wybierz szampon domowej roboty
Domowe kosmetyki – prawdziwy hit
Kosmetyki domowej roboty mają coraz większą ilość zwolenników. Trudno się temu dziwić, bowiem pielęgnacja składnikami pochodzenia
Serum na przebarwienia po trądziku czyli domowe sposoby na przebarwienia na twarzy
Przebarwienia na skórze twarzy mogą powstawać z różnych powodów. Są wynikiem działania słońca, skutkiem poważnych chorób układu trawiennego

Posted by on Kwi 16, 2021 in Inne tematy |

Pomysł na bakłażana

Pomysł na bakłażana

Smaczne warzywa nie tylko dodają uroku daniom, w których występują, są również największą skarbnicę witamin i minerałów, które sprawiają, że organizm pracuje prawidłowo, a do tego nie trzeba zbytnio martwić się o zdrowie. Sezonowe warzywa to te wyczekiwane, z których powinno się korzystać, gdy tylko się pojawią. Jednym z nich jest bakłażan. Co można z niego przyrządzić? Na obiad lub kolację z pewnością sprawdzi się bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, z pewnością ktoś poprosi o dokładkę.

Zdrowie w fioletowym kubraczku

Bakłażan, czyli oberżyna, to warzywo, które warto spożywać ze względu na składniki odżywcze, jakich dostarcza. Zawiera w sobie związki fenolowe oraz antyocyjany, wykazuje działanie przeciwrakowe. Dostarcza organizmowi potas, wapń i magnez, jak również solidną porcję błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana jest drugą obok kaszy jęczmiennej wybieraną kaszą w polskich domach, mimo to pojawia się zbyt rzadko. Warto to zmienić ze względu na ilość składników odżywczych, które są dostarczane wraz z jej spożyciem. Znaleźć w niej można między innymi dobrej jakości białka, aminokwasy, których nie wytwarza organizm: lizynę czy tryptofan, błonnik pokarmowy, witaminę B1, B2 oraz PP, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.
Z połączenia tych dwóch produktów można przygotować smaczny obiad lub kolację, a przy tym dostarczyć sobie odpowiednią dawkę zdrowia.
Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4–5 sztuk większych pieczarek
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w zależności od upodobań można mniej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół i poprzecinać wzdłuż i wszerz aż do utworzenia charakterystycznej kraty z nacięć.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, które można również zetrzeć na tarce. Gdy wszystko się poddusi i pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać wydrążony miąższ bakłażana.
W międzyczasie w średnim garnku ugotować kaszę gryczaną i odcedzić. Do gotowej kaszy dodać zawartość patelni i doprawić sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do smaku. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to niezbędny krok.
Bakłażany zapiec przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż będą miękkie. Następnie nałożyć do każdej połówki farsz i odrobinę ugnieść. Zapiekać ponownie w piekarniku przez około 15 minut.
Podawać ze świeżym szczypiorem.