Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Kurtki damskie – modne rodzaje kurtek na każdą okazję
Chyba wszystkie kobiety lubią mieć w swojej szafie ubrania dostosowane do każdej, nawet najbardziej wymagającej sytuacji. Wśród rzeczy, które na pewno warto posiadać,
Kremy do twarzy tłustej czyli jak pielęgnować cerę tłustą?
Cera tłusta jest wyjątkowo wymagająca i problematyczna. Nadmiar sebum powoduje nie tylko nieprzyjemne błyszczenie się twarzy, ale również sprzyja powstawaniu
Jak dbać o skórę twarzy? Cztery podstawowe typy cery czyli rodzaje cery jak rozpoznać?
Skóra na twarzy jest wyjątkowo wrażliwa i podatna na powstawanie różnych niedoskonałości.
Istnieją cztery podstawowe rodzaje cery
Jak skutecznie walczyć z cellulitem?
Cellulit to wyjątkowo częsty problem, który dotyka kobiety w każdym wieku. Objawia się on nieatrakcyjną, lekko pomarszczoną skórką głównie na udach i pośladkach, rzadziej w dolnej
Day spa w salonach urody i salonach spa w Warszawie
Warszawa to miasto w którym znaleźć możemy dosłownie wszystko czego dusza zapragnie począwszy od sklepów skończywszy na apartamentach salonach lub też domach handlowych.
Kompleksowa pielęgnacja ust w domu
Domowe sposoby na ponętne usta? Są w ogóle takie i czy mogą być skuteczne? Cóż, odpowiedź jest tylko jedna – oczywiście, że tak!
Trzeba tylko pamiętać, że wiele z nich wymaga pewnej
Botox i mezoterapia w gabinetach urody w Lublinie
Uroda każdej z nas jedna. Jedne starzeją się szybciej drugie wolniej. Po jednych wcale nie widać ubiegającego czasu a drugie już jako nastolatki wyglądały niesamowicie

Posted by on Kwi 16, 2021 in Inne tematy |

Pomysł na bakłażana

Pomysł na bakłażana

Smaczne warzywa nie tylko dodają uroku daniom, w których występują, są również największą skarbnicę witamin i minerałów, które sprawiają, że organizm pracuje prawidłowo, a do tego nie trzeba zbytnio martwić się o zdrowie. Sezonowe warzywa to te wyczekiwane, z których powinno się korzystać, gdy tylko się pojawią. Jednym z nich jest bakłażan. Co można z niego przyrządzić? Na obiad lub kolację z pewnością sprawdzi się bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, z pewnością ktoś poprosi o dokładkę.

Zdrowie w fioletowym kubraczku

Bakłażan, czyli oberżyna, to warzywo, które warto spożywać ze względu na składniki odżywcze, jakich dostarcza. Zawiera w sobie związki fenolowe oraz antyocyjany, wykazuje działanie przeciwrakowe. Dostarcza organizmowi potas, wapń i magnez, jak również solidną porcję błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana jest drugą obok kaszy jęczmiennej wybieraną kaszą w polskich domach, mimo to pojawia się zbyt rzadko. Warto to zmienić ze względu na ilość składników odżywczych, które są dostarczane wraz z jej spożyciem. Znaleźć w niej można między innymi dobrej jakości białka, aminokwasy, których nie wytwarza organizm: lizynę czy tryptofan, błonnik pokarmowy, witaminę B1, B2 oraz PP, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.
Z połączenia tych dwóch produktów można przygotować smaczny obiad lub kolację, a przy tym dostarczyć sobie odpowiednią dawkę zdrowia.
Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4–5 sztuk większych pieczarek
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w zależności od upodobań można mniej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół i poprzecinać wzdłuż i wszerz aż do utworzenia charakterystycznej kraty z nacięć.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, które można również zetrzeć na tarce. Gdy wszystko się poddusi i pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać wydrążony miąższ bakłażana.
W międzyczasie w średnim garnku ugotować kaszę gryczaną i odcedzić. Do gotowej kaszy dodać zawartość patelni i doprawić sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do smaku. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to niezbędny krok.
Bakłażany zapiec przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż będą miękkie. Następnie nałożyć do każdej połówki farsz i odrobinę ugnieść. Zapiekać ponownie w piekarniku przez około 15 minut.
Podawać ze świeżym szczypiorem.