Pages Menu

Categories Menu
Kompleksowa pielęgnacja ust w domu
Domowe sposoby na ponętne usta? Są w ogóle takie i czy mogą być skuteczne? Cóż, odpowiedź jest tylko jedna – oczywiście, że tak!
Trzeba tylko pamiętać, że wiele z nich wymaga pewnej
Kurtki damskie – modne rodzaje kurtek na każdą okazję
Chyba wszystkie kobiety lubią mieć w swojej szafie ubrania dostosowane do każdej, nawet najbardziej wymagającej sytuacji. Wśród rzeczy, które na pewno warto posiadać,
Zaskórniki - jak się ich pozbyć? Jak oczyścić skórę z zaskórników?
Zaskórniki mogą być kompleksem wielu kobiet. To nieestetyczne zgrubienia, często z małymi, czarnymi punktami, które wystają powyżej naskórka. Jednak z
Gabinet kosmetyczny Warszawa Ursynów - masaż bańką chińską
Masaż to wspaniała sprawa zwłaszcza dla tych z nas którzy strudzeni są codziennym życiem czy też być może ciężką pracą i stresem. Chcąc się odprężyć lub zapobiec
Naturalne olejki eteryczne do masażu - olejki zapachowe: olejek sosnowy
Naturalne olejki eteryczne do masażu to naprawdę wspaniała sprawa. Wzbogacają i uzupełniają każdy masaż po tysiąckroć. Staje się się on zdecydowanie
Jak walczyć z trądzikiem? 5 skutecznych sposobów czyli dobry krem na trądzik różowaty: opinie
Trądzik jest poważnym schorzeniem, które nie tylko powoduje nieatrakcyjny wygląd skóry, ale może prowadzić do różnych bakteryjnych
Wełniane swetry jak wyczyścić je przed zimą?
Zima powoduje, że znacznie chętniej sięgamy po swetry, przyda się więc usługa pranie na telefon Warszawa. Swetry dają ciepło, są miękkie, komfortowe i przyjemne w noszeniu.

Posted by on kwi 16, 2021 in Inne tematy |

Pomysł na bakłażana

Pomysł na bakłażana

Smaczne warzywa nie tylko dodają uroku daniom, w których występują, są również największą skarbnicę witamin i minerałów, które sprawiają, że organizm pracuje prawidłowo, a do tego nie trzeba zbytnio martwić się o zdrowie. Sezonowe warzywa to te wyczekiwane, z których powinno się korzystać, gdy tylko się pojawią. Jednym z nich jest bakłażan. Co można z niego przyrządzić? Na obiad lub kolację z pewnością sprawdzi się bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, z pewnością ktoś poprosi o dokładkę.

Zdrowie w fioletowym kubraczku

Bakłażan, czyli oberżyna, to warzywo, które warto spożywać ze względu na składniki odżywcze, jakich dostarcza. Zawiera w sobie związki fenolowe oraz antyocyjany, wykazuje działanie przeciwrakowe. Dostarcza organizmowi potas, wapń i magnez, jak również solidną porcję błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana jest drugą obok kaszy jęczmiennej wybieraną kaszą w polskich domach, mimo to pojawia się zbyt rzadko. Warto to zmienić ze względu na ilość składników odżywczych, które są dostarczane wraz z jej spożyciem. Znaleźć w niej można między innymi dobrej jakości białka, aminokwasy, których nie wytwarza organizm: lizynę czy tryptofan, błonnik pokarmowy, witaminę B1, B2 oraz PP, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.
Z połączenia tych dwóch produktów można przygotować smaczny obiad lub kolację, a przy tym dostarczyć sobie odpowiednią dawkę zdrowia.
Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4–5 sztuk większych pieczarek
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w zależności od upodobań można mniej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół i poprzecinać wzdłuż i wszerz aż do utworzenia charakterystycznej kraty z nacięć.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, które można również zetrzeć na tarce. Gdy wszystko się poddusi i pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać wydrążony miąższ bakłażana.
W międzyczasie w średnim garnku ugotować kaszę gryczaną i odcedzić. Do gotowej kaszy dodać zawartość patelni i doprawić sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do smaku. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to niezbędny krok.
Bakłażany zapiec przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż będą miękkie. Następnie nałożyć do każdej połówki farsz i odrobinę ugnieść. Zapiekać ponownie w piekarniku przez około 15 minut.
Podawać ze świeżym szczypiorem.