Pages Menu

Categories Menu
Jak dieta wpływa na kondycję skóry?
Jak dieta wpływa na kondycję skóry?
Zdrowa skóra to zazwyczaj pojęcie, które kojarzymy z regularnymi zabiegami pielęgnacyjnymi i odpowiednią pielęgnacją zewnętrzną. Jednak fakt ten
Makijaż dzienny dla wszystkich: proste triki dla nienagannego wyglądu
Makijaż dzienny dla wszystkich: proste triki dla nienagannego wyglądu
Warto zadbać o swój wygląd przez cały dzień, niezależnie od okoliczności. Niezależnie
Ćwiczenia dla jędrnych dłoni: jak zadbać o piękne i elastyczne palce
Ćwiczenia dla jędrnych dłoni: jak zadbać o piękne i elastyczne palce
Wielu z nas dba o kondycję ciała poprzez regularne ćwiczenia fizyczne, jednak często
Sposoby na naturalne wybielanie zębów
Sposoby na naturalne wybielanie zębów
Czysty i śnieżnobiały uśmiech to marzenie większości osób. Niestety, często nasza codzienna dieta, picie kawy i herbaty, a także palenie papierosów,
Jak nadać swoim oczom wyrazisty look?
Oczy są oknami naszej duszy, dlatego warto zadbać o to, aby ich look był wyrazisty i przyciągający uwagę. W dzisiejszym artykule podpowiem Ci, jak nadać swoim oczom niesamowity i
Nowoczesne metody walki z cellulitem
Nowoczesne metody walki z cellulitem
Cellulit to jedna z najczęstszych przeszkód, z jakimi wiele kobiet musi się zmierzyć. To nie tylko problem estetyczny, ale także może wpływać na
Sposoby na sprężystą skórę po 30
Sposoby na zachowanie sprężystej skóry po 30. Jak utrzymać młodzieńczą cerę?
Po przekroczeniu 30 roku życia, nasza skóra zaczyna stopniowo tracić naturalną elastyczność i jędrność, co

Posted by on kwi 16, 2021 in Inne tematy |

Pomysł na bakłażana

Pomysł na bakłażana

Smaczne warzywa nie tylko dodają uroku daniom, w których występują, są również największą skarbnicę witamin i minerałów, które sprawiają, że organizm pracuje prawidłowo, a do tego nie trzeba zbytnio martwić się o zdrowie. Sezonowe warzywa to te wyczekiwane, z których powinno się korzystać, gdy tylko się pojawią. Jednym z nich jest bakłażan. Co można z niego przyrządzić? Na obiad lub kolację z pewnością sprawdzi się bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, z pewnością ktoś poprosi o dokładkę.

Zdrowie w fioletowym kubraczku

Bakłażan, czyli oberżyna, to warzywo, które warto spożywać ze względu na składniki odżywcze, jakich dostarcza. Zawiera w sobie związki fenolowe oraz antyocyjany, wykazuje działanie przeciwrakowe. Dostarcza organizmowi potas, wapń i magnez, jak również solidną porcję błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana jest drugą obok kaszy jęczmiennej wybieraną kaszą w polskich domach, mimo to pojawia się zbyt rzadko. Warto to zmienić ze względu na ilość składników odżywczych, które są dostarczane wraz z jej spożyciem. Znaleźć w niej można między innymi dobrej jakości białka, aminokwasy, których nie wytwarza organizm: lizynę czy tryptofan, błonnik pokarmowy, witaminę B1, B2 oraz PP, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.
Z połączenia tych dwóch produktów można przygotować smaczny obiad lub kolację, a przy tym dostarczyć sobie odpowiednią dawkę zdrowia.
Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4–5 sztuk większych pieczarek
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w zależności od upodobań można mniej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół i poprzecinać wzdłuż i wszerz aż do utworzenia charakterystycznej kraty z nacięć.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, które można również zetrzeć na tarce. Gdy wszystko się poddusi i pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać wydrążony miąższ bakłażana.
W międzyczasie w średnim garnku ugotować kaszę gryczaną i odcedzić. Do gotowej kaszy dodać zawartość patelni i doprawić sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do smaku. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to niezbędny krok.
Bakłażany zapiec przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż będą miękkie. Następnie nałożyć do każdej połówki farsz i odrobinę ugnieść. Zapiekać ponownie w piekarniku przez około 15 minut.
Podawać ze świeżym szczypiorem.