Pages Menu

Categories Menu
Chcesz wyglądać pięknie? Wykorzystaj płatki owsiane
Maseczka z płatków owsianych – sposób przygotowania
Przygotowanie maseczki z płatków owsianych to kilka prostych kroków. Aby ją zrobić, przygotuj:

dwie łyżki płatków
Sportowe obuwie męskie — na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Sportowe obuwie jest niezbędnym elementem garderoby każdego mężczyzny, który prowadzi aktywny tryb życia. Niezależnie od tego, czy trenujesz na siłowni, biegasz,
Gabinet kosmetyczny Warszawa Ursynów - masaż bańką chińską
Masaż to wspaniała sprawa zwłaszcza dla tych z nas którzy strudzeni są codziennym życiem czy też być może ciężką pracą i stresem. Chcąc się odprężyć lub zapobiec
Ile wynosi prawidłowe BMI?
BMI to wskaźnik, który pozwala na określenie prawidłowej masy ciała. Właściwy wynik przy obliczaniu tego wskaźnika powinien mieścić się między 18. 5 a 25.

Wynik powyżej 25 oznacza nadwagę.
Włosy od fryzjera
Jednym z atrybutów kobiecości są piękne i zadbane włosy. Nie muszą być długie, jednak lśniące i zadbane z pewnością przyciągają uwagę. Z tego też względu wiele na półkach w sklepach znajdziemy wiele
Franczyza - alternatywa dla umowy o pracę
Czy franczyza odzież i własny biznes mogą iść ze sobą w jednej linii? Zdecydowanie mogą i zdecydowanie również mogą tworzyć atrakcyjną alternatywę dla zwykłej umowy o pracę. Czy
Najlepsza dieta na odchudzanie
Marzeniem każdego, kto przechodzi na dietę odchudzającą jest to, by przyniosła ona szybki efekt, nie wymagała wielu wyrzeczeń i nie wiązała się z mozolnym przygotowywaniem posiłków. Jeśli

Posted by on kwi 16, 2021 in Inne tematy |

Pomysł na bakłażana

Pomysł na bakłażana

Smaczne warzywa nie tylko dodają uroku daniom, w których występują, są również największą skarbnicę witamin i minerałów, które sprawiają, że organizm pracuje prawidłowo, a do tego nie trzeba zbytnio martwić się o zdrowie. Sezonowe warzywa to te wyczekiwane, z których powinno się korzystać, gdy tylko się pojawią. Jednym z nich jest bakłażan. Co można z niego przyrządzić? Na obiad lub kolację z pewnością sprawdzi się bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, z pewnością ktoś poprosi o dokładkę.

Zdrowie w fioletowym kubraczku

Bakłażan, czyli oberżyna, to warzywo, które warto spożywać ze względu na składniki odżywcze, jakich dostarcza. Zawiera w sobie związki fenolowe oraz antyocyjany, wykazuje działanie przeciwrakowe. Dostarcza organizmowi potas, wapń i magnez, jak również solidną porcję błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana jest drugą obok kaszy jęczmiennej wybieraną kaszą w polskich domach, mimo to pojawia się zbyt rzadko. Warto to zmienić ze względu na ilość składników odżywczych, które są dostarczane wraz z jej spożyciem. Znaleźć w niej można między innymi dobrej jakości białka, aminokwasy, których nie wytwarza organizm: lizynę czy tryptofan, błonnik pokarmowy, witaminę B1, B2 oraz PP, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.
Z połączenia tych dwóch produktów można przygotować smaczny obiad lub kolację, a przy tym dostarczyć sobie odpowiednią dawkę zdrowia.
Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4–5 sztuk większych pieczarek
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w zależności od upodobań można mniej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół i poprzecinać wzdłuż i wszerz aż do utworzenia charakterystycznej kraty z nacięć.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, które można również zetrzeć na tarce. Gdy wszystko się poddusi i pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać wydrążony miąższ bakłażana.
W międzyczasie w średnim garnku ugotować kaszę gryczaną i odcedzić. Do gotowej kaszy dodać zawartość patelni i doprawić sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do smaku. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to niezbędny krok.
Bakłażany zapiec przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż będą miękkie. Następnie nałożyć do każdej połówki farsz i odrobinę ugnieść. Zapiekać ponownie w piekarniku przez około 15 minut.
Podawać ze świeżym szczypiorem.