Egzotyczny ananas
Wartości odżywcze ananasa
Ananasy są jednymi z najczęściej spotykanych owoców egzotycznych w naszych sklepach. Co jednak sprawia, że przeważnie sięgamy nie po świeże, kuszące owoce, a po puszki, w których ananas pokrojony jest w kostkę bądź w plastry i zalany bardzo słodkim syropem. Taka forma podania owocu nie jest ani specjalnie smaczna, ani też przede wszystkim zdrowa. Zbyt dużo jest tam cukru i brak składników odżywczych, które świeży owoc wszakże posiada w sporych ilościach. Są to przede wszystkim sole mineralne a także liczne witaminy, przede wszystkim C. Zawiera także niezwykle istotny dla procesów trawiennych enzym – bromelinę. Warto zauważyć, że ten egzotyczny owoc jest wyjątkowo niskokaloryczny – powinny więc sięgać po niego osoby będące na diecie. Mówimy tu oczywiście o świeżych owocach, bo te z puszki z pewnością do najmniej kalorycznych nie należą z uwagi na duży dodatek cukru lub innych substancji słodzących.
Sposoby podawania ananasa
Kiedy myślimy o ananasie przeważnie przychodzą nam na myśl słodkie desery, takie jak pyszne gofry spożywane na wakacjach w nadmorskich miejscowościach, z bitą śmietaną i plastrem ananasa (przeważnie niestety z puszki). Są to też torty z kawałkami owoców zalanych galaretką, czy lody z kremem i ananasem. Czymże byłaby pizza hawajska bez tego egzotycznego owocu?
Warto jednak pomyśleć jak podać ananasa w nieco bardziej oryginalny i wymyślny sposób, aby częściej był on spotykany w naszym jadłospisie. W internecie znajdziemy niezawodnie mnóstwo przepisów na przepyszne sałatki, nie wszystkie na słodko, ale także z dodatkiem warzyw. Taka sałatka ananasowo – warzywna, przyprawiona winegretem i bazylią, będzie przepysznym uzupełnieniem dań mięsnych, na przykład grillowanych.
Przepyszną przekąską na przykład na wieczór we dwoje lub przyjęcie urodzinowe może być danie wzorowane na fondue, lecz zamiast roztopionego sera używa się podgrzanej, płynnej czekolady. Zanurza się w niej kawałeczki owoców (nie tylko ananasa). Palce lizać!
Najnowsze komentarze