Bataty trzy powody dla których warto je jeść
Bataty trzy powody dla których warto je jeść
Bataty to bogate w skrobię warzywo o słodkim smaku – nazywane również ,,słodkim ziemniakiem’’. Ma cienką, brązową skórkę zewnętrzną, a w środku skrywa jasny słodki miąższem – najczęściej pomarańczowym, ale inne odmiany to bataty białe, fioletowe lub żółte. Bataty można jeść w całości lub obrane, jadalne są też liście rośliny. Prawda jest taka, że to nie ziemniaki. Są naturalnie słodkimi korzeniami. Chociaż rdzenni Amerykanie uprawiali słodkie ziemniaki, gdy Kolumb przybył do Ameryki w 1492 r., warzywa te rosły w Peru już w 750 r. p.n.e. Istnieją setki rodzajów słodkich ziemniaków. Występują w różnych rozmiarach i kolorach. Są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik. Nie wspominając o tym, że zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. W tym artykule przyjrzymy się wartości odżywczej i możliwym korzyściom zdrowotnym słodkich ziemniaków.
Bataty mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór
Chociaż nie ma takiej „superżywności”, która mogą zapobiegać rakowi, a niektóre czynniki ryzyka raka nie są związane z dietą, istnieją dowody na to, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Owoce i warzywa są bogate w przeciwutleniacze, czyli związki, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem przez „wolne rodniki”. Badania sugerują, że przeciwutleniacze w skórce słodkich ziemniaków, zwłaszcza fioletowych batatach, mogą pomóc zmniejszyć ten proces utleniania, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowania raka. Aby uzyskać jak najwięcej wartości odżywczych ze słodkich ziemniaków, nie należy ich zatem obierać – po prostu trzeba je dobrze wyszorować przed gotowaniem. Karotenoidy w słodkich ziemniakach mogą również wpływać pozytywnie na ryzyko zachorowania na raka. Purpurowe bataty są jednak bogate w inny naturalny związek zwany antocyjaniną, który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu. Jest to pigment roślinny, który działa w organizmie jako silny przeciwutleniacz. Beta-karoten jest również prowitaminą. Organizm przekształca ją w aktywną formę witaminy A.
Bataty są dobre dla osób z cukrzycą
Słodkie ziemniaki pomagają utrzymać dobry poziom cukru we krwi, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i nie zwiększają poziomu cukru we krwi, tak jak inne pokarmy. Badania sugerują, że bataty poprawiają wrażliwość na insulinę u osób z cukrzycą typu II. Związki w słodkich ziemniakach mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Bataty poprawiają odporność
Jedna porcja słodkiego ziemniaka dostarcza 12,8 mg witaminy C. Aktualne wytyczne zalecają dzienne spożycie 75 mg witaminy C dla dorosłych kobiet i 90 mg dla dorosłych mężczyzn. Osoba, która spożywa niewiele lub wcale nie spożywa witamin, może rozwinąć szkorbut. Wiele objawów szkorbutu wynika z problemów z tkankami spowodowanych upośledzoną produkcją kolagenu. Witamina C wspiera również układ odpornościowy i poprawia wchłanianie żelaza. Niskie spożycie witaminy C może zwiększać ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza. Bataty o miąższu pomarańczowym są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł beta-karotenu, związku roślinnego, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowego układu odpornościowego, a jej niski poziom we krwi został powiązany z obniżoną odpornością. Jest również kluczowa dla utrzymania zdrowych błon śluzowych, zwłaszcza w wyściółce jelit. A jelito to miejsce, w którym organizm jest narażony na wiele potencjalnych patogenów wywołujących choroby. Dlatego zdrowe jelita są ważną częścią zdrowego układu odpornościowego.
Najnowsze komentarze